Testoase.go.ro - totul despre broaste testoase
 

DESCRIERETIPURI DE TESTOASEACVARIULHRANAHIBERNAREAREPRODUCEREABOLILE SI COMBATEREA LOR

SFATURI UTILESTIATI CA ...DOWNLOADFORUM  
   

SFATURI UTILE

La alegerea broastei testoase este bine ca in prealabil sa cunoastem care sunt pretentiile speciei si in acelasi timp sa analizam posibilitatile noastre de a-i putea satisface cerintele minime de crestere si supravietuire.

Nu cumparati si nu acceptati broaste testoase de la necunoscuti, deoarece riscati sa luati o specie protejata de lege, eventul bolnava sau cu cerinte biologice pe care nu le puteti asigura. Inainte de procurarea unei broaste testoase este bine sa va documentati cu privire la tehnica de hranire si intretinere a testoaselor si sa pregatiti in mod corespunzator spatiul destinat acestor musafiri.

Daca luam contact cu o broasca testoasa si este de talie mica, se va tine cu o mana de dedesubt, la mijlocul plastronului, iar cu degetul mare pe carapace, pentru a evita eventualele zgarieturi provocate de ghearele membrelor sau chiar muscaturi.


transportul testoase de uscat

transportul testoase de apa

In cazul unei broaste testoase de talie mijlocie se vor utiliza ambele maini, dar contactul se va face tot la mijlocul plastronului si a carapacei. Nu se va pune niciodata broasca testoasa pe spate, deoarece exista pericolul asfixierii animalului.

Aprecierea starii de sanatate si a conformatiei corecte a broastei testoase sunt conditii obligatorii pe care trebuie sa le avem in vedere la achizitionarea unei broaste testoase. La cele terestre se va avea in vedere ca plastronul sa nu atinga solul, deoarece in caz contrar este vorba despre un animal slabit, debil, degenerat sau bolnav.


inaltimea normala fata de sol

Nu se vor achizitiona broaste testoase care plutesc in deriva la suprafata apei, cele care prezinta rani sau au un mers dezechilibrat lateral, ori pielea mata si pronuntata cutata.

Se va renunta la cumpararea broastelor testoase ce prezinta urme de diaree, care au cavitatile nazale infundate, gatul intins si gura permanent deschisa. Dupa achizitionarea materialului biologic, el va fi supravegheat cel putin doua saptamani pentru a fi siguri ca nu este bolnav.

Transportul broastelor testoase este bine sa se faca in cutii de plastic, carton, polistiren, tapetate cu calti, cu dimensiuni apropiate de cele ale materialului biologic, pentru a nu se accidenta. Atentie insa la asigurarea aerului, care se va distribui prin orificiile decupate in capacul cutiei. Se mai pot transporta si in interiorul unei sosete sau intr-un sac de panza, cu marimi ce depind de dimensiunea broastei testoase.
In timpul concediului de odihna, broastele testoase se pot lasa acasa fara hrana timp de pana la 1 luna, cu conditia scaderii temperaturii cu cateva grade, pentru a diminua activitatea metabolica si deci apetitul si consumul de hrana.

Pentru broastele testoase terestre trebuie sa asiguram o anumita umiditate ambianta (75-80%). Daca in perioada de vara broastele testoase se vor intretine in gradina, este indicat sa le amenajam mici cabane de 30-40 cm. inaltime, in care se vor introduce fan si paie si unde se pot refugia in timpul noptii sau in cazul unor intemperii puternice. Micile cabane se pot amenaja cu acoperisuri care sa reprezinte un fel de captatoare solare. Ele pot fi confectionate din folie de nylon sau folie de plasctic de culoare neagra, acestea avand calitatea de a absorbi radiatiile solare si de a incalzi aerul din interior.

Pentru a evita evedarile, de altfel frecvente la aceasta specie, se vor lua masuri de protectie ce constau in imprejmuiri cu inaltimi care sa nu permita escaladarea, sau daca se intretin in terarii, peretii vor fi prevazuti cu margini de protectie.

Se vor evita pe cat posibil curentii de aer care aduc prejudicii sanatatii broastelor testoase, indeosebi cand sunt asociati si cu o temperatura scazuta. Incalzitea terarilor se poate asigura in diverse moduri artificiale sau naturale, astfel incat sa cuprinda intreg spatiul sau numai anumite zone, iar pe durata noptii, temperatura se reduce cu 2-6°C (26-32°C ziua si 24-26°C noaptea), asemanator cu variatia temperaturii in cadrul natural.

 


 
  Copyright © 2002-2008 Testoase.go.ro